Indberet din fangst
Temperatur i Skjern Å:   9,68 °C

Værdien af laksefiskeriet i Skjern Å

 

Så er den længe ventede rapport om “Den lokaløkonomiske værdi af laksefiskeriet i Skjern Å” kommet. Interessant læsning, find link til rapporten og lidt om tallene på DCV’s Facebookside:

https://www.facebook.com/pages/Fonden-Danmarks-Center-for-Vildlaks/310126669158233

 

 

 

Godt besøgt Åben Hus på DCV

Åben Hus-dagen på DCV 7. dec. blev trods møgvejr velbesøgt, og elfiskeriet var særdelels godt.

Se mere på DCV’s Facebookside : https://www.facebook.com/pages/Fonden-Danmarks-Center-for-Vildlaks/310126669158233

Åben hus på DCV 7. december

 

Kom til Åbent Hus med elfiskeri efter laks på Danmarks Center for Vildlaks ved Skjern.
Arrangementet afholdes 7. dec. 2014, mødested Skjern Å Naturcenter, Ånumvej 163, Skjern, kl. 13.00
Pris 50 kr. for voksne, børn u. 18 deltager gratis
Kom og oplev el-fiskeriet efter laks ved Skjern Å, og se fiskene blive sat i bassinerne på Danmarks Center for Vildlaks.
Derudover vil der være foredrag om laksebestandens status, udførte og kommende vandløbsprojekter samt forventningerne til de kommende års lystfiskeri i Skjern Å-systemet.
Der kan købes kaffe, gløgg og æbleskiver, ligesom vi igen i år afholder amerikansk lotteri med fine præmier.
Arrangementet afholdes i samarbejde med Skjern Å Sammenslutningen (SÅS) og Skjernådalens Lystfiskerforening, og overskuddet fra dagen går til “køb en laks” kampagnen.

Fangster 2014

Kære lystfiskere ved Skjern Å-systemet.

Sæsonen er slut, og for at vi kan få så præcise data fra sæsonens fangster som muligt at arbejde med, vil vi rigtig gerne at I kontroller at I har fået indberettet jeres fisk rigtig. Klik på NAVN over lakselisten, så bliver laksefangsterne sorteret derefter, og I kan lettere finde Jeres fangst(er). Er man kommet til at lave dobbeltindberetning, mangler der en indberetning, eller er der fejl ved en indberetning, skriv venligst til ki@vildlaks.dk, så vil tingene blive rettet. Der er frist for dette indtil 31. oktober.

Fra 2015 begynder mærkningerne ved finneklip at være næsten fuldt implementerede for de tilbagevendende laks i Skjern Å. Vi håber meget at I vil være med til at skaffe gode data til effektundersøgelserne af udsætningerne, ved at registrere disse mærkninger. Der er i 2014 flere eksempler på laksefangster med billede, hvor laksen er registreret som umærket, selvom billedet tydeligt viser noget andet. Der er mulighed for at vælge “ukendt” såfremt man i sine bestræbelser på at lave en skånsom genudsætning ikke fik bemærket om laksen var med eller uden fedtfinne.

2014 har været et fint lakseår ved Skjern Å. Laksekvoterne har dækket sæsonen på tilfredsstillende vis, og sæsonen blev sluttet af med en stor opgang af grilse, hvilket jo giver forventninger om en rigtig god sæson 2015. Havørredfiskeriet gav over 500 indberettede fangster, hvilket er over gennemsnittet for de foregående sæsoner, men stadig langt fra hvad man kan forvente af sig af Danmarks vandrigeste å.

Med håbet om at vi igen næste år vil møde Jer og Jeres gode humør ved åen, at I vil være lige så hjælpsomme overfor jeres medfiskere (danske og udenlandske) og kontrollørerne, og hensynsfulde over for naturen og ikke mindst de fisk I genudsætter. Tak for i år 🙂

 

Fiskesæson slut pr. 16. oktober

Fiskesæsonen i Skjern Å-systemet er slut fra og med 16. oktober 2014.

Tak for i år og på gensyn til premieren 16. april 2015.

Lystfiskerhilsner fra Skjern Å Sammenslutningen

Herning kommune investerer i fiskeriet i Skjern Å

Herning Kommune har afsat midler til Å-turisme ved det nyligt indgåede budgetforlig. I dette læserbrev opfordrer byrådsmedlem Søren Grene (V) de øvrige kommuner til at komme ind i kampen for at optimere og markedsføre et bæredygtigt lystfiskeri ved Skjern Å.

 http://aoh.dk/artikel/turisme–en-sikker-investering

Vandplejedag for alle

 

Søndag d. 12. oktober byder Skjern Å Sammenslutningen i samarbejde med Danmarks Sportsfiskerforbunds Instruktørsammenslutning velkommen til en vandplejedag ved Skjern Å-systemet. Se mere her

Invitation til vandplejedag for alle

 

Søndag d. 12. oktober byder Skjern Å Sammenslutningen i samarbejde med Danmarks Sportsfiskerforbunds Instruktørsammenslutning velkommen til en vandplejedag ved Skjern Å-systemet. Dagen kommer til at angå spørgsmålet om, hvordan man i vandløbene vedligeholder og optimerer gyde- og opvækstområder for blandt andet laksefisk.

Arrangementet er delt op i en teoretisk og en praktisk del, hvor vi i forbindelse med sidstnævnte kører ud til nogle gydebanker i Skjern Å-systemet. Følgende emner vil blandt andet blive præsenteret:

  • Indgående beskrivelse af gode gyde- og opvækstområder
  • Brug af spulepumpe til rensning af gydebanker
  • Skabelse af tilstrækkelig variation ved gydebanker og øvrige opvækstområder
  • Udplantning af vandranunkel
  • Samarbejde med lodsejere, myndigheder og lystfiskerne imellem
  • Hvilke ønsker kommunen kan have i samarbejdet med lystfiskerne
  • Tilladelser og koordinering

Arrangementet er åbent for alle interesserede og gratis, men der kræves tilmelding via mail til Torben Thinggaard: ttfishalot@yahoo.dk

Medbring passende fodtøj (f.eks. gummistøvler) og tøj til at færdes ude i.

Mødested d. 12. oktober, kl. 10.00:

Danmarks Center for Vildlaks

Ånumvej 163

6900 Skjern

Vigtig anmodning

En række undersøgelser dokumenterer, at mens der er meget høj overlevelse blandt laks, der genudsættes, når de er fanget under gunstige forhold og håndteret korrekt, er der tilsvarende høj dødelighed blandt genudsatte laks, der ikke håndteres hensigtsmæssigt og ikke er fanget under gunstige forhold, det vil i denne sammenhæng først og fremmest sige, når vandtemperaturen er høj, nærmere bestemt 18 grader eller derover.

I forbindelse med fighten danner større laksefisk meget mælkesyre i kroppen. Ved høje vandtemperaturer kan disse fisk ikke i tilstrækkeligt omfang nedbryde mælkesyren igen og det vil oftest medføre døden for fiskene i løbet af de efterfølgende timer.

Hen over sommeren kan vandtemperaturen i Skjern Å-systemet stige til 18 grader eller mere. I juli måned i år har vandtemperaturen adskillige gange været over det kritiske niveau og der er blevet fanget en del fisk på disse dage.

Skjern Å Sammenslutningen anmoder således nu alle, der ønsker eller har pligt til at genudsætte fisk, om at orientere sig om den aktuelle vandtemperatur, inden fiskeriet eventuelt påbegyndes.

Med venlig hilsen samt knæk & bræk

Søren Larsen og Torben Thinggaard

Kvotestop store laks 75 cm

 

Kvotestop for laks over 75cm opstrøms Tarp Bro i Skjern å  hovedløb og Vorgod Å opstrøms Jernbanen

Fra og med 16.9 må der ikke hjemtages laks over 75 cm fra Vorgod Å opstrøms Jernbanenbroen.

Fra og med lørdag d. 23.8 må der ikke hjemtages laks over 75 cm opstrøms Tarp Bro.

Kvoten for store laks er fra og med 1. august lukket på de nedre del af Skjern Å-systemet. 

De sidste 6 laks på kvoten opstrøms Vester Ringvej i Omme Å (6 stk.). Herefter er kvoten for laks over 75cm helt lukket.

Se kort med grænser her.

Mange garnskader på Skjern Å laks

De mange garnskader som er bemærket og indrapporteret ved årets laksefangster i Skjern Å, giver næring til spekulationer om øget (ulovligt?) garnfiskeri i Ringkøbing Fjord, og om det kan være hovedårsagen til at man i Storåen tilsyneladende har haft en større lakseopgang i åen i foråret.

Sportsfiskerens lokalskribent lufter bekymring her.

Laksebilleder fra premieren

 

Vi havde problemer med billeder til fangstrapporterne på hjemmesiden på premieredagene. SÅS vil derfor gerne bede de glade laksefangere om at sende billederne til undertegnede på ki@vildlaks.dk , så skal jeg sørge for at de bliver lagt ind på de respektive rapporter.

På forhånd tak.